Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Felicity Cloake „Perfect”, Fig Tree 2011

IMG_5160

Distro:

To moja ulubiona książka. Choć zwykle preferuję grubaśne tomiszcza, „Perfect” jest dowodem na to, że nie liczy się ilość, ale jakość. Felicity Cloake to dziennikarka pisząca dla „Guardiana” – prowadzi tam kolumnę pod tym samym tytułem. Cały pomysł polega na porównywaniu ze sobą przepisów różnego autorstwa i tworzenia z tej kompilacji ideału. Koncepcja genialna w swej prostocie, pozwala zerknąć na różne receptury w jednym miejscu.

Książka ma prostą konstrukcję. Na początku zestawienie „kuchennych niezbędności”, czyli przydatnych sprzętów i składników, które warto mieć pod ręką. Same przepisy podzielone są jasno, chociaż nie wg. jednego klucza. Są tu rozdziały o składnikach – jajka i sery, mięsa i ryby, ryż, pasta i ziemniaki oraz warzywa,  a także o „funkcjach” – sosy i dodatki, wypieki, desery. Wbrew pozorom podział jest intuicyjny i łatwo się z niego korzysta. Każdy rozdział opatrzony jest wstępem, ponadto poszczególne przepisy poprzedza omówienie różnych pomysłów na daną potrawę. Od czasu do czasu autorka zamieszcza przydatne wskazówki – na przykład jak dopasować makaron do rodzaju sosu i dania albo o co zadbać przy wyrabianiu kruchego ciasta.

Wśród 68 przepisów każdy znajdzie swój ulubiony – moim jest brownie, które bez pudła zachwyca wszystkich. Wypróbowałam już kilka przepisów na to ciasto, jednak dopiero ten należący do Felicity okazał się strzałem w dziesiątkę. Z kolei przepis na burgery można wykorzystać przy kotletach mielonych. Inne z kolei receptury, jak na przykład kedgeree, wciąż czekają na swoją kolej.

Pisząc o książce „Perfect” nie sposób nie wspomnieć o bibliografii – obszerne zestawienie książek stanowi najlepszą na świecie listę prezentów dla każdego wielbiciela kuchni. Od „Larrousse Gastronomique” po Nigellę, Felicity Cloake czerpie pełnym garściami od innych, tworząc coś zupełnie nowego.  Warto zobaczyć, jak zgrabnie jej to wychodzi i zaopatrzyć się tę książkę lub śledzić poczynania autorki tutaj.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 15/12/2013 by in Kuchnia and tagged , , , .
%d bloggers like this: