Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Kluchy w Klukovce

east

Distro:

Miał być kebab w Efezie, ale zainspirowana ostatnią rozmową z N. postanowiłam minąć kilka pawilonów i wylądować w tak zachwalanej Klukovce. Pierogi, pierożki, pierożeńki to coś, co tygryski lubią wyjątkowo, dlatego A. nie trzeba było długo namawiać. Ponadto, gdy przeglądaliśmy menu, wyszła do nas kelnerka, więc tak jakby nie było odwrotu.

Wystrój jest przytulny, fajny. Niby widać ludowo-rustykalne klimaty, ale oszczędzono gościom cepeliady. To raczej taka folkowa nowoczesność, która pozwala się skupić na tym, co najważniejsze – na jedzeniu. A skupić się trzeba, bo menu wcale nie takie małe. Głównie pierogi, ale znajdziemy też ujgurski makaron i koreańskie kimchi. Klukovka więc na wschód wybiera się czasem dość daleki. Rzuciliśmy się jak młode wilczki (w imię blogerskiej rzetelności, rzecz jasna) na: koreańskie mandu z warzywami, smażone manty, wareniki z kapustą, czebureka oraz latkesy i serowe smażone kulki (dwie ostatnie pozycje z menu sezonowego). Było więc tego sporo, choć po wszystkim A. chciał jeszcze pochłonąć porcję pielmieni. Nie dajmy się jednak zwieść jego wilczym oczom – jedzenie w Klukovce jest sycące i konkretne. Najsłabsze moim zdaniem były latkesy i słodkie kulki – te pierwsze zbyt tłuste, te drugie za słodkie. Ale też trudno było się spodziewać czegoś innego po serowo-drożdżowych kulkach smażonych na głębokim tłuszczu. Za to manty i wareniki… poezja, pyszności, cuda. Ciasto dobrze wyrobione, nie za grube, dobrze ugotowane/usmażone.

Niestety, następnego dnia brzuszki nie były najszczęśliwsze, co składam na karb kwaszonej kapusty w warenikach. Jednak uważam, że warto dać się porwać Klukovce – sama planuję to jeszcze zrobić. Bo jedzenie jest dobre i ciekawe, a obsługa jednocześnie profesjonalna, ujmująco miła, a do tego bardzo dobrze mówiąca po angielsku. A to w tym kraju zdarza się niestety dość rzadko. Podsumowując, jest dobrze, może być lepiej, trzymam kciuki.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 03/12/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: