Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Sofra, czyli jemy po turecku

IMG_5022

Distro:
Do Sofry trafiliśmy w pochmurny sobotni dzień, głównie z powodu tego, co o niej słyszałam do tej pory. Gdyby nie to, nie domyśliłabym się, że w miejscu tym serwują kulinarne odpowiedniki słonecznych promieni.

Lokal mieści się na rogu ul. Wilczej i ul. Emilii Plater i urządzony jest w dość popularnym dziś stylu skandynawskiego bistro (?) – widoczne okablowanie, ściany pomalowane na biało, jasne, lekkie meble. Tło jest więc dość neutralne, ale to dobrze – dzięki temu można skupić się na tym, co najważniejsze, czyli na menu. Nie mam tu jednak na myśli tego namacalnego, tu bowiem Sofra rozczarowuje, gdyż do ręki dostaliśmy kilka wygniecionych kartek, które drukarkę opuściły zdecydowanie zbyt dawno temu. Tak więc ten element pomijamy milczeniem i udajemy, że propozycje kulinarne pojawiają się bezpośrednio w naszych umysłach.

Wybraliśmy zestaw przystawek – tygryski lubią to najbardziej, bo można spróbować kilku dań bez ryzyka przesytu. Pide z mięsem, lahmacun i humus sprawdziły się idealnie – ten ostatni urzekł A. swoją leciutką konsystencją. Faktycznie, w porównaniu z ciężką pastą ze sto900, w Sofrze trafiamy raczej na mus, uroczo kontrastujący z chrupiącym podpłomykiem. Placki z mięsem podobne, lecz różne – pide z pysznym mięsem lekko podduszonym we własnym sosie i chrupiący, aromatyczny lahmacun. Wszystko to w towarzystwie tureckiej herbaty, do wyboru z kardamonem lub bez. Coś jak podróż do Turcji, tylko bez ryzyka, że Twoje biuro podróży zbankrutuje.

Obsługa w Sofrze jest miła. Czuwająca i bardzo pomocna, ale bez nachalności. Za to sprawna i szybka. W sumie więc jestem zachwycona, czego dowodem może być też fakt, że od soboty co dzień zastanawiam się, kiedy znów tam pójdziemy. Ponadto w tym samym lokalu funkcjonuje też Lokma – cóż to byłaby za recenzencka rzetelność, gdybym i stamtąd nie zdała relacji?

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 25/11/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , .
%d bloggers like this: