Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Bubble and squeak dla leniwych

photo (5)

Gastro:

Bubble and squeak to brytyjskie danie resztkowe, oparte głównie na ziemniakach i kapuście. W związku z tym, że pewien spożywczak internetowy na A. nawalił, dostałam tylko pół kapusty, co w moich oczach zniweczyło plany zrobienia gołąbków. Stanęło więc na bubble and squeak, tyle tylko że pieczonym, bo komu by się chciało sterczeć nad patelnią – z pewnością nie mnie. Całość nie wygląda zbyt powalająco, ale jest zupełnie smaczna – kapusta fajnie przełamuje kremowość ziemniaków. Danie pasuje do kefiru i sałaty, ale może też zastąpić ziemniaki na talerzu z kotletem.

Składniki:

  • pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach, najlepiej ciepłych
  • pół średniej główki kapusty
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • czarnuszka, sól, pieprz
  • opcjonalnie kiełbasa, boczek, czy coś mięsno-wędzonego

Jak to się robi?

  1. kapustę siekamy i blanszujemy we wrzątku
  2. ziemniaki przeciskamy przez praskę, tłuczemy lub przecieramy przez sito
  3. cebule siekamy i podsmażamy na oleju, aż zrobi się mocno złota
  4. mieszamy wszystko razem – warzywa, jajko i przyprawy (i olej z cebuli też)
  5. wrzucamy w przykrytej foremce lub naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180°C z grillem
  6. po 20 minutach zdejmujemy przykrycie i pieczemy do złotobrązowego wierzchu (w tym momencie można też wrzucić na wierzch proteinkę mięsną)
  7. wyciągamy. uwaga, gorące.
  8. futrujemy zapijając kefirem.

image

Advertisements

6 comments on “GastroDistro: Bubble and squeak dla leniwych

  1. pannajanka
    18/10/2013

    A te czarne placki to jadalne czy to tak dla ozdoby? 😀

    • Nie o Tym
      18/10/2013

      kiełbonek się przyfajczył leciuchno:)

      • pannajanka
        18/10/2013

        Trzeba było zeskrobać i dać współlokatorowi do zjedzenia 😀

      • u.
        19/10/2013

        i tu pojawia się geniusz tego pomysłu – nie trzeba skrobać, wystarczy zdjąć z góry 🙂

  2. Kasia
    18/10/2013

    Kiełbonek! A ja myślałam, że to nowatorska i ekstrawagancka wersja z suszoną śliwką… 😀

    • u.
      19/10/2013

      to w sumie niezły pomysł, z tą śliwką – byłoby jak paćka z bigosu i ziemniaków, czyli pycha 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 17/10/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: