Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Ginette Mathiot „I know how to cook”, Phaidon 2009

"Je sais cuisiner" ("I know how to cook"), Ginette Mathiot, wydanie angielskie - okładka

„Je sais cuisiner” („I know how to cook”), Ginette Mathiot, wydanie angielskie – okładka

Distro:

To, co widzicie powyżej, to okładka „Je sais cuisiner”, książki we Francji uznawanej za klasyczną. Napisana przez Francuzkę dla Francuzek i Francuzów, miała służyć radą zarówno młodym paniom domu, jak i tym wszystkim, którzy chcieli poznać nie tylko klasyczne przepisy, ale też podstawy niezbędne do dobrego gotowania.

Bestseller w ojczyźnie Escoffiera wydany w 1932 r., na angielski został przetłumaczony dopiero w 2009 roku, ja zaś stałam się jego posiadaczką dzięki temu, że A. uwielbia buszować po TK Maxxie i wie, że lubię dobre książki, także kucharskie. Właściwie to mam tę książkę od dziś, na razie mogę więc tylko chwalić się jej zdjęciami, ponieważ nie sprawdziłam żadnego przepisu. Jednak już po pierwszym wertowaniu widzę, że książka może zostać moją ulubioną.

Układ przepisów jest jasny: na początku omówienie podstawowego sprzętu, parowania wina z potrawami, ziół i przypraw oraz mój ulubiony fragment, czyli tabela z miesiącami, w której każdemu z nich przypisane są sezonowe mięsa, sery, owoce i warzywa. Potem rozdział z sosami i podstawami w stylu marynat, nadzień do mięs etc., a za nim z kolei przystawki. Następnie nabiał, mięsa, drób i inne takie, na samym natomiast końcu, tradycyjnie, słodkości, przetwory i napoje oraz, uwaga, propozycje francuskiego menu według różnych szefów kuchni, m.in. Guillaume’a Brahimiego, Daniela Bouluda czy Sylvaina Sendry.

Część przepisów została przystosowana do współczesnych warunków, usunięto też fragment o patroszeniu królika, poza tym jednak książka jest równie prosto i przystępnie napisana, jak na początku XX wieku. W najbliższym czasie postaram się ją przetestować, kusi mnie bowiem prowansalskie aioli (z ziemniakiem!) i mnogość ciasteczek, którymi potem będę mogła paść bliskich.

Reklamy

One comment on “GastroDistro: Ginette Mathiot „I know how to cook”, Phaidon 2009

  1. Wpisuje na moja liste must have ! Pozdrawiam,obserwuje i zapraszam do siebie;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 07/09/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , , , .
%d blogerów lubi to: