Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Co mi tu fika?

 

fika

 

Distro:

Fika to szwedzki five o’clock, tak przynajmniej wynika z informacji, które serwuje nam Ikea. Jest o też tytuł książki kucharskiej tamże zakupionej, w której znajdziemy „przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta”.

Wizualnie wydawnictwo prezentuje się sympatycznie, w środku zarówno składniki jak i efekty ich zastosowanie są malowniczo sfotografowane, czasem tylko okazuje się, że na zdjęciu jest coś, czego nie ma w przepisie, nie należy więc sugerować się tylko obrazkami. Poza tym, po przeprowadzonym dziś eksperymencie stwierdzam, że ilości cukru są zdecydowanie zbyt duże (fakt, w jednym przepisie dorzuciłam czekoladę, ale to drobny szczegół) – warto je zmniejszać lub zastępować cześć cukru pudru na przykład muscovado, który ma ciekawy aromat i jest znacznie mniej słodki. No i w niektórych przepisach występuje tajemniczy „syrop” – nie mam pojęcia co to i dlatego beztrosko to ominęłam.

Mimo tego warto jednak książkę mieć, szczególnie że kosztuje coś ok. 25 zł, a samo jej przeglądania sprawia nielichą przyjemność. Pod spodem efekty mojej pierwszej pogody z fiką.

Gastro:

 

Ciasteczka rustykalne

rustyjalneciastko

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 ml cukru pudru (jak pisałam wyżej, warto zredukować ilość cukru o 1/3)
  • 50 ml migdałów (wzięłam garść płatków migdałowych)
  • 225 ml mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 kostek białej czekolady i 4 gorzkiej (inwencja własna)

Jak to się robi? (tu trochę odbiegam od przepisu, ponieważ książka każe robić rzeczy po kolei, a mi szkoda było czasu)

  1. Migdały wyparzamy i obieramy ze skórki, siekamy. W przypadku płatków migdałowych wystarczy je pokruszyć w dłoniach.
  2. Siekamy czekoladę wedle uznania.
  3. Ze wszystkich składników sypkich wyrabiamy ciasto.
  4. Dodajemy migdały i czekoladę.
  5. Formujemy wałek, który następnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na min. 30 minut.
  6. Po upływie tego czasu kroimy wałek w plastry o grubości ok. 1 cm. Krążki układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC, pieczemy ciastka przez ok. 6-8 minut.
  8. Konsumujemy gdy już przestygną.

Ciastka o smaku toffi

tofficiastko

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 ml cukru pudru
  • 250 ml mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa cukru waniliowego

Jak to się robi?

  1. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto.
  2. Dzielimy je na 3 porcje, Z każdej robimy wałek o długość nieco mniejszej niż długość naszej blachy do pieczenia i rozwałkowujemy ciasto tak, by miało ok. 1 cm grubości.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, pasy ciasta układamy na jednej blaszce.
  4. Pieczemy ok. 10 minut, po wyjęciu z piekarnika kroimy w paski. Książka zaleca pieczeni przez 12 minut, ale w przypadku mojego ciasta to było trochę za długo i wyszło bardzo kruche, a powinno chyba być leciutko ciągutkowate.
  5. Spożywamy w towarzystwie gorzkiej kawy, ponieważ jest nieprzyzwoicie słodkie.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29/08/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , .
%d blogerów lubi to: