Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Szybko, prosto, kluchy

spaghetti1

Gastro:

Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż miska gorącego makaronu z pysznym sosem. No, być może oprócz miski orzeźwiającej sałatki. Albo talerza aromatycznej zupy. W zasadzie jest kilka rzeczy przynajmniej równie przyjemnych, jednak makaron jest jedną z najłatwiejszych. Tym razem w wydaniu morskim – potraktowałam go jako namiastkę wakacji, które w tym roku w gruncie rzeczy mnie ominęły. Zapuszkowaną ośmiornicę można rzecz jasna zastąpić świeżą, poza tym na jej miejscu równie dobrze sprawdzą się inne owoce morza, a w zasadzie to nawet tofu – sos pomidorowy jest wdzięcznym tłem dla wszelkiego rodzaju dodatków. Jeśli już mowa o pomidorach, to pamiętajcie – lepsze puszkowane niż plastikowe. Obecnie można spokojnie znaleźć niedrogie, soczyste i wyjątkowo dojrzałe pomidory, jednak poza sezonem nie warto inwestować w świeże, bo są one mdłe i bez smaku.

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 3 duże, bardzo dojrzałe pomidory albo 1 puszka
  • puszka ośmiornic/kalmarów/muli/tuńczyka
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • parmezan (opcjonalnie)
  • oliwa

 

Jak to się robi?

  1. Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, a gdy się zeszklą dodajemy starkowaną na drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę. Smażymy, aż marchewka nabierze słodyczy.
  2. Do warzyw dodajemy pomidory, zmniejszamy ogień i czekamy, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje.
  3. Gotujemy makaron w osolonej wodzie – osobiście nie sugeruję się informacjami na opakowaniu, wolę spróbować makaronu. Ugotowany al dente powinien być lekko twardawy. Odcedzamy makaron, zostawiając ok. 2 łyżek wody z gotowania.
  4. Odsączamy z zalewy owoce morza i dorzucamy do sosu pomidorowego, jeszcze chwilę pozwalamy całości popyrkać. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodajemy wodę z makaronu.
  5. Do sosu wrzucamy spaghetti, mieszamy, posypujemy szczodrze natką i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Futrujemy.

spaghetti2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 26/08/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , .
%d bloggers like this: