Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Ta tarta, tamta tarta, owa tarta

tarta1

Gastro:

Dzisiaj o tym, dlaczego warto uważnie czytać etykiety.

Naszło mnie ostatnio na tartę. Chrupiący spód, kremowe nadzienie, te sprawy. Warzyw wciąż pełne stragany, dlatego tym razem znów stanęło na mrowiu różnobarwnej zieleniny. No i ciasto. Komu by się chciało zagniatać porządne kruche, skoro żyjemy w czasach ciast chłodzonych, zupełnie zresztą dobrych i przystępnych cenowo? Nie wiadomo, ale w piękne, letnie popołudnie tym kimś nie byłam ja. Nie nawykłam jednak do kupowania gotowych ciast innych niż francuskie, czego efektem była ta oto tarta – smaczna, sympatyczna i na wyjątkowo słodkim spodzie, bo stworzonym do wypieków innych niż wytrawne. O czym informował napis na opakowaniu, który odkryłam dopiero przy okazji degustacji (ciasto wydało mi się podejrzane smakowo, winnym okazał się cukier). Tak oto ukarane zostało lenistwo.

Składniki:

  • mały kubeczek śmietany 18%
  • 2 jajka
  • kolendra
  • mała cebula
  • średni pomidor, obrany ze skórki
  • 2 małe lub 1 duża cukinia
  • kruche ciasto
  • mieszanka curry, sól, pieprz

Jak to się robi?

  1. Ciastem wykładamy formę do tart (średnica ok. 28 cm), po czym nakłuwamy je widelcem
  2. Jeśli mamy, wysypujemy kulki do pieczenia/ciecierzycę/fasolę na ciasto, żeby nie urosło podczas podpiekania. Jeśli nie mamy, to po prostu wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiekamy, aż zrobi się leciutko złota. Wyciągamy.
  3. Warzywa kroimy w cienkie plastry i układamy, oprócz pomidorów,  na cieście.
  4. Mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy, dodajemy posiekaną kolendrę i pomidory.
  5. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie można sprawdzić konsystencję widelcem – powinna być zwarta i sprężysta.
  6. Konsumujemy.

tarta2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 18/08/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , .
%d blogerów lubi to: