Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Piczurki zapiekane, czyli złowieszczo zezująca jesień

piczurka1

Gastro:

Niby sierpień, ale właściwie to winter is coming wielkimi krokami, czas i pora zabrać się więc za grzyby. Co prawda w tym odcinku GastroDistro są to pieczarki portobello, które w marketach występują raczej całorocznie, ale jak ktoś ma ochotę, to może użyć Prawdziwych Grzybów z Lasu™.  Jedynym problemem z Prawdziwymi Grzybami z Lasu™ jest taki, że kiepsko się je faszeruje, ale za to można pokroić je w cienkie plastry i wyłożyć nimi takie trochę większe foremki do muffinek albo do tartaletek.

Składniki:

  • 5 pieczarek portobello
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 nieduże, mięsiste pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • ser lazur (wedle uznania)
  • tymianek (nieobowiązkowo)
  • sól, pieprz

Jak to się robi?

  1. Z pieczarek wyskrobujemy blaszki (nie wyrzucamy ich), smarujemy grzyby oliwą i wrzucamy do piekarnika (20 minut, 180 stopni) – dzięki temu puszczą sok, który odsączamy papierowym ręcznikiem. Ręcznik wyrzucamy.
  2. Boczek kroimy drobno, wrzucamy na patelnię. W zależności od jakości boczku, może być potrzebna odrobina oliwy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, dorzucamy do boczku. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku.
  4. Dorzucamy blaszki z piczurek.
  5. Pomidory obieramy ze skórki (nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, skórka złazi sama) i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i obsmażamy, żeby pozbyć się wilgoci.
  6. Dorzucamy pokrojoną w półplastry cukinię i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
  7. Dodajemy tymianek.
  8. Przekładamy masę na piczurki, posypujemy ilością sera odpowiadającą zapotrzebowaniu.
  9. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, głównie chodzi o ładne rozpuszczenie sera.
  10. Konsumujemy

Ciekawostka: jako dodatek świetnie sprawdza się kasza jaglana, szczególnie w wersji quasi-tabbouleh – ciepłą kaszę podlewamy odrobiną dobrej oliwy, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy mnóstwo posiekanej pietruszki i pieprz świeżo zmielony.

piczurka2

Advertisements

One comment on “GastroDistro: Piczurki zapiekane, czyli złowieszczo zezująca jesień

  1. grafik
    14/08/2013

    🙂 spoko

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 14/08/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: