Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Kurczak prawie z Indii, choć polski

indian1

Gastro:

Pogoda się spsiła, upały poszły w zapomnienie – czas rozgrzać się kulinarnie. Ale bez przesady, to nie pora jeszcze na gulasze, treściwe zupy i duszone mięsiwa. Dziś debiutuje na tej stronie przepis mięsny, choć proteinkowo równie dobrze spełni się  tofu, seitan lub  nawet ciecierzyca. Induiszczyzna, danie inspirowane Bollywoodem – aromaty są prawdziwe, ale cała historia jest symbolicznie wiarygodna.

Składniki:

  • udka z kurczaka, wyfiletowane (pół kilograma)
  • czarnuszka (łyżka)
  • kurkuma (łyżeczka)
  • olej sezamowy (łyżeczka)
  • ziele angielskie (ziarno)
  • cebula suszona (łyżeczka)
  • kmin (łyżeczka)
  • 1 cebula
  • czosnek (3 ząbki małe)
  • imbir (2,5 cm)
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • jogurt (ok. 500 ml)

Jak to przyrządzić ?

  1. Wszystkie przyprawy + suszona cebula na patelnię pokrytą olejem
  2. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wrzucamy czosnek, cebulę i imbir
  3. Na zeszkliwoną cebulę z dodatkami wrzucamy pomidory i paprykę
  4. Podsmażamy
  5. Wrzucamy kurczaka
  6. Zalewamy jogurtem
  7. Sprawdzamy smak – jeśli jest za kwaśne, dorzucamy grudkę muscovado lub pół łyżeczki cukru i ponownie smakujemy
  8. Zmniejszamy ogień i grzejemy jeszcze ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu

Ważne: przyprawy należy dozować wedle własnego uznania, ale czarnuszka to jedna z rzeczy, które automatycznie przywodzą na myśl kuchnię hinduską.

indian2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 10/08/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , , , .
%d blogerów lubi to: