Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Guacamole nie z Guatemali

gua1

Bo z Meksyku.

Gastro

Awokado samo z siebie jest dość bezpłciowe, nie bez powodu zresztą figuruje zarówno jako składnik dań wytrawnych, jak i słodkich (w wegekuchni szczególnie). A jednak w guacamole z rozciapcianego zielonego kosmity potrafi zmienić się w orzeźwiającą, letnią pastę, która doskonale sprawdza się i na kanapkach, i solo. Do tego dodatek kolendry, która wprowadza egzotyczny klimacik, i można się poczuć jak na wakacjach w tropikach, nawet mając do dyspozycji jedynie balkon o powierzchni 1 m2. Tym, którzy nie znoszą „mydlanego” aromatu tej zieleniny, polecam pietruszkę – dodaje ostrości i sprawia, że całość jeszcze lepiej sprawdza się podczas upałów.

Guacamole niekoniecznie z Gwatemali

Składniki:

  • 2 awokado
  • limonka lub pół cytryny (na bezrybiu i rak ryba)
  • 2 pomidorki malinowe
  • cebuli pół
  • kolendra (wedle uznania)
  • opcjonalnie papryczka chili

Jak to zrobić?

  1. awokado przekroić wzdłuż, wyjąć ze skórki, pozbyć się pestki, wrzucić do miski
  2. zalać sokiem z limonki/cytryny (to spowolni szarzenie)
  3. dodać posiekaną kolendrę i cebulę
  4. pomidory posiekać i dorzucić do całości, o ile nie są zbyt soczyste – w przeciwnym wypadku najpierw odsączyć
  5. wymieszać i konsumować. samo bądź jako dodatek.

gua2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 04/08/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , .
%d blogerów lubi to: