Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Tortillowa Lasagna

zapiekanka1

Gastro

Latem najlepiej smakują świeże owoce morza konsumowane z widokiem na morze, ale jak się nie ma, co się lubi, to zapiekanka warzywna też daje radę. Pomysł wziął się z dużej ilości warzyw, piszczących z kuchennego blatu „Zjedz nas! Zjedz nas!”. Wkładka może być mięsna, ale to w którymś z następnych odcinków.

Tortillowa lasagna (naczynie żaroodporne o średnicy ok. 30 cm)

Składniki:

  • 3 tortille (mogą być podeschnięte)
  • 2 małe cukinie (ok. 15-20 cm) lub 1 większa
  • 3 małe pomidory malinowe (są dobre, bo mają dużo miąższu, inne trzeba odsączyć)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie jajka
  • 1 mały jogurt
  • ser żółty
  • świeża bazylia

Sposób przyrządzenia:

  1. na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy czosnek z cebulą, dodajemy pomidory
  2. na dno naczynia kładziemy tortillę
  3. na tortilli układamy cienkie plastry cukinii
  4. na cukinię wysypujemy pomidory z cebulą i czosnkiem
  5. pomidory przykrywamy tortillą
  6. na tortilli układamy kolejną warstwę cukinii
  7. zalewamy całość jajkami wymieszanymi z jogurtem, pokrojoną w paseczki tortillą i bazylią
  8. pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
  9. posypujemy serem i pieczemy jeszcze15-20 minut

zapiekanka2

Uwagi: masę jajeczną można doprawić wedle uznania, ja użyłam gałki muszkatałowej, soli i pieprzu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 02/08/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , .
%d blogerów lubi to: