Nie o tym

Wszechświat i cała reszta

GastroDistro: Lemoniada

lemoniada1

Gastro

Lemoniada jaka jest, każdy wie. Cytryny, cukier, woda. Jednak czasem „więcej” znaczy „lepiej” (tak, szczególnie lubię to sobie powtarzać gdy wpadam w szał robienia zakupów). No bo skoro cytryna, to dlaczego nie imbir, a skoro lato, to czemu nie mięta? Do tego wszystkiego muscovado – bezkonkurencyjne za zapach, przywodzący na myśl odległe krainy.

Limoniada liściasta, dobra też na ciepło

Składniki ( na dzbanek chyba 2-litrowy)

  • 4 cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka muscovado
  • garść liści mięty
  • 2 cm imbiru
  • woda (pół szklanki wrzątku i ok. 1,5 litra lekko gazowanej)

Sposób przygotowania

  • cukier zalewamy wrzątkiem i mieszamy do uzyskania syropu (dzięki temu w limoniadzie nie będzie ziarenek cukru)
  • imbir obieramy i siekamy
  • miętę siekamy i wrzucamy wraz z imbirem do wysokiej szklanki z grubego szkła i miażdżymy, niekoniecznie starannie
  • zalewamy miętę i imbir syropem
  • opcjonalnie: jeśli lubimy mocne smaki, zostawiamy całość, żeby naciągnęła – osobiście uważam, że wychodzi zbyt ostre
  • wyciskamy cytryny, sok wlewamy do dzbanka
  • do soku dodajemy syrop z imbirem i miętą
  • dopełniamy wodą i wrzucamy ew. kostki lodu
  • mamy relaks

Ważne: Muscovado nada napojowi kolor mrożonej herbaty, jeśli zależy nam na jasnej lemoniadzie, używamy tylko brązowego lub białego cukru – biały jest słodszy! Ponadto można odcedzić liście i imbirowe farfocle, jeśli nie chcemy, żeby usilowały się przedrzeć do szklanek.

Distro

Produkty Tesco potrafią być zupełnie fajne – dotyczy to także ich soków owocowych. Jednak lemoniada ich produkcji, choć w składzie ma cukier, cytryny i wodę, jest dość paskudna. Kusi kolorem i kawałkami cytryn, jednak przy bliższym poznaniu zaczęłam podejrzewać, że wyciskana jest z całych cytryn, przez co ma intensywny posmak albedo i czegoś perfumeryjnego, co sugeruje chemię (choć w składzie, jak już napisałam, jej nie ma).

lemoniada2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 26/07/2013 by in Kuchnia and tagged , , , , .
%d blogerów lubi to: